Kuidas õiget töölauda valida?

Ehkki võime arvata, et töölaud on kõigest lihtne tarbeese, millel on neli jalga ja tasapind, ja eeldada, et töötada saab ükskõik millise laua taga, siis päris nii see tegelikult ei ole. Laua kõrgus, mõõtmed, funktsioonid ja isegi lauapinna struktuur mängivad mugava töölaua puhul väga suurt rolli.

Seetõttu on oluline teada erinevaid kontorilaudade variante ning valida nende seast see kõige sobivam. Iga töölaud peaks vastama konkreetsetele vajadustele ning laua disain peaks toetama kõiki olulisi funktsioone.


On ammu teada, et töölauad ja -toolid peaksid olema ergonoomilised – võimaldama loomulikku liikumist ja aidata vältida keha väsitavaid sundasendeid. See on ka peamine põhjus, miks on reguleeritava kõrgusega kontorilauad järjest tavapärasemaks muutunud.

Kuid sarnaselt tavaliste laudadega, on ka reguleeritavate töölaudade valik ja ka hinnaskaala väga lai. Kõige sobivama mudeli valikul on kindlasti oluline järele uurida, kas laua kõrguste vahemik sobib tegelikult kasutaja kasvu arvestades püsti töötamiseks, kui vaikselt või valjult kõrgus muutub ning kas see heli võib teisi häirida, kui sujuvalt lauaplaat liigub (kas näiteks on ohutu jätta veeklaas lauale) jne.

Kõige parem on enne ostu lauda proovida, sest reguleerimine peab olema kasutaja jaoks lihtne ja mugav. Heaks lisafunktsiooniks on võimalus sobivad kõrgused salvestada – sellistel on vaikimisi eelistused mälus ja õige kõrgus on vaid nupuvajutuse kaugusel.

ELKE Mööbli uue Move töölaua taga saab tööd teha nii istudes kui ka püstises asendis. Tootja: ELKE Mööbel (foto: Märt Lillesiim)

ELKE Mööbli Move töölaua kõrguse muutmise sujuvuse tagab mõlemas jalas olev mootor. Tootja: ELKE Mööbel (foto: Märt Lillesiim)


Ka paarislauad võivad olla kõrgusesse reguleeritavad. Siin on kindlasti oluline veenduda, et laudu saab individuaalselt reguleerida.

Mobility Step paarislaual saab kõrgust reguleerida igal töölaual individuaalselt. Tootja: Actiu (foto: Märt Lillesiim)


Meeskonnatöö ja kolleegidevahelise suhtluse soodustamiseks on heaks lahenduseks tööjaamad, mis mahutavad enda ümber mitu töötajat korraga, jättes seejuures tänu vahepaneelidele igaühele piisavalt ruumi ja privaatsust.

Ping Pong soosib suhtlemist ja meeskonnatööd ning austab samal ajal privaatsust. Tootja: Famo (foto: Andres Treial)

Twist tööjaama suurimad plussid on rohked kombineerimisvõimalused ja ruumisäästlikud lahendused. Tootja: Actiu

Moodulitest koosnev New Order tööjaamade süsteem võimaldab nutikalt ja praktiliselt ühildada töölaudu ja riiulilahendusi. Tootja: HAY


Tänapäeval on sisustustoodete olulisteks märksõnadeks multifunktsionaalsus ja agiilsus – seda ka töölaudade puhul. Näiteks saab ratastel laudu kasutada vastavalt vajadusele individuaalsete töökohtadena ja kokku lükates suuremate nõupidamislaudade ja koolitusaladena.

Ratastel Talent töölauad sobivad väga hästi individuaalseteks töölaudadeks. Tootja: Actiu

Rattad võimaldavad Talent töölaudadest kiirelt ja mugavalt nõupidamisteks või koolitusteks sobivaid  lahendusi luua. Tootja: Actiu

Rattad võimaldavad Talent töölaudadest kiirelt ja mugavalt nõupidamisteks või koolitusteks sobivaid  lahendusi luua. Tootja: Actiu


Töölaua tähtsust ei tasu alahinnata, kuna õige laud aitab kaasa ka õige töökeskkonna loomisele. Individuaalsed töölauad, mitmele inimesele mõeldud tööjaamad, reguleeritav kõrgus ja muud lisafunktsioonid –  laua valik peab lähtuma kasutajast, vastama töö sisule ja seda kindlasti ka toetama. Kõige sobivama lahenduse leidmisel tasub nõu küsida asjatundjatelt, kes oskavad vajadusi hinnata ja pakkuda välja parimaid lahendusi.


Tagasi blogipostituste avalehele