Mida töötooli valimisel kindlasti arvesse võtta?

Sobiva töötooli otsimine võib esialgu silme eest kirjuks võtta: toolide valik on suur ja lai ning seetõttu võtab väljavalimine pisut aega. Kogenud kontorite sisustajana anname nõu, millised omadused ühel töötoolil kindlasti olema peaksid ning mida tuleks valiku tegemisel tähele panna.


Ergonoomiline seljatugi


Töötooli tähtsaim osa on seljatugi.  Seetõttu on oluline, et see oleks ergonoomiliselt vormitud, istudes mugav ja mitte liialt pehme. Kindlasti peavad olema reguleeritavad seljatoe kõrgus, kalle ning selle jäikus, et tooli oleks võimalik istuja pikkuse järgi sobitada.

Tähelepanu tasub kindlasti pöörata ka kattematerjalile – see peaks olema hingav, kergesti puhastatav ning ka vastupidav.

Ilma mehhanismideta istuja järgi kohanduv PUREis3 töötool. Tootja: Interstuhl


Õige asendiga iste


Istme kõrguse reguleerimine on töötoolide puhul juba iseenesest mõistetav. Lisaks sellele peaks korralikul töötoolil olema võimalus ka sättida istme sügavust.

Väga oluline on, et istudes oleks tagatud pidev kontakt seljatoega ning toolil istumine ei oleks jäik ja staatiline, vaid dünaamiline. Selleks on korralikud kontoritoolid varustatud sünkroon- ehk kiikemehhanismiga, mis tagab seljatoe ja istme sünkroonse liikumise just vastavalt sellele, kuidas istuja toolis liigub. Selliselt säilib õige selja ja istme toestamine.

Täiendavat tuge pakub alaseljale nimmetugi, mis aitab veelgi enam leevendada istumisasendist seljalihastes tekkivaid pingeid.

Nimmetoega Stay töötool Malwarebytes Estonia kontoris. Tootja: Actiu (foto: Märt Lillesiiim)


Mitmeti reguleeritavad käetoed


Korralikul kontoritoolil võiksid kindlasti olla käetoed, mida saaks kasutaja järgi reguleerida. Tugede esmane ülesanne on toestada käsi, et vältida üleliigseid pingeid õla- ja kaelapiirkonnas. Seetõttu peaksid nad olema vähemalt üles ja alla reguleeritavad, paremal juhul võiks neid saada reguleerida ka laiusesse, sügavusse ja isegi pöörata.

Toed võiksid olla pehmest materjalist või osaliselt polsterdatud, kuna ainult metallist käetoed on külmad ja pikalt istudes ebamugavad.

Mitmeti reguleeritavate polsterdusega käetugedega Interstuhli EVERYis1 töötool ja ELKE Mööbli kõrgusreguleeritav Move laud (foto: Märt Lillesiim)


Kvaliteet ja materjalid


Tool võib pealtnäha imeilus välja näha ning tunduda igati mugav, ent lisaks sellele tuleks veenduda, kas ta on vastupidav. Kuna töötooli kasutatakse üldjuhul ikkagi vähemalt 8 tundi päevas, peab selle kvaliteet olema kõrge, et seda saaks kasutada pikki aastaid.

Selleks tuleks pöörata tähelepanu seljatoe, istme ja käetugede vahtmaterjalidele ning sellele, kas kattekangas on toolile õmmeldud või liimitud. Puuduliku kvaliteediga töötooli puhul võivad materjalid kergesti rebeneda, samuti on olemas oht, et pika istumise tulemusel hakkavad tooli seest aurustuma mürgised ühendid, mille sissehingamist sooviks igaüks kindlasti vältida. Töötoolile antav sertifikaat, mis näitab, et kasutatavatele materjalidele on tehtud testid saasteainete osas, tagab selle, et mürgiseid ühendeid ei eraldu.

24h töötegemiseks sertifitseeritud kontoritool TNK Flex pakub istujale kõiki mugavusi ka väga pikaks tööajaks. Tootja: Actiu

Nahaga kaetud VINTAGEis5 on varustatud töötoolide tipptehnoloogiaga ning näevad ülimalt esinduslikud välja. Tootja: Interstuhl


Rattad vastavalt põrandakattele


Kindlasti tasuks pöörata tähelepanu sellele, milline on pind, mille peal töötool asetsema hakkab, kuna sellest sõltub jällegi rataste valik.

Vaipkattega toa puhul tuleks kasutada kõvemaid rattaid, et tooli lihtsalt liigutada saaks. Kui aga tegemist on puit- või mõne muu vaipkatteta põrandaga, tasuks kindlasti otsustada pehmemate ratastega töötooli kasuks, kuna need vähendavad tooli liikumisest tekkivat ebavajalikku müra.

Cron töötool. Tootja: Actiu


Töötoolide puhul tasub meeles pidada, et parimad töötoolid on intuitiivsed, neid on lihtne kasutada ja nad vajavad võimalikult vähe reguleerimist. Õige tool tagab õige istumisasendi, kus jalad toetuvad kindlalt põrandale (või jalatoele) ning istuja reied on istmel põrandaga paralleelselt.


Kui vajad abi töötooli valimisel, võta meiega ühendust info@elkemoobel.ee ja tutvu toolidega meie salongis ja e-poes. 


Tagasi blogipostituste avalehele