Valgusta välja kõik oluline ehk kuidas valida laualampi

Kontoritööd tehes möödub tihtipeale terve tööpäev laua taga, mistõttu on töölaua valgus väga oluline. Tähtis on jälgida, et laud oleks just piisavalt valgustatud. Keskkond ei tohiks olla liiga pime, sest arvutiekraani heledus ja ümbritsev hämarus tekitavad omavahel kontrasti, mis koormab silmi. Samas ei tohiks töölaud olla ka ülevalgustatud, sest liigne eredus väsitab samuti silmi. Väsinud silmadest on peavalud kerged tekkima.

Aga kuidas õiget laualampi ikkagi valida? 

Enne laualambi valimist töölauale tasub läbi mõelda, kui palju on lauale tegelikult valgust vaja. Kui valgust vajav tööpind on suur, on otstarbekas valida kõrgem lauavalgusti, mis suudab valgustada suuremat pinda. Heaks valikuks on liigendjalaga lamp, mida saab vastavalt vajadusele kas kõrgemale tõsta või madalamale lasta. Kuna liigendjalaga valgustite valik on lai, tasub enne ostu tegemist lampi proovida ja valida selline, mis püsib stabiilsena igas asendis.

Fifty-Fifty Mini laualamp on väga heaks valikuks siis, kui töölaual napib ruumi, kuid on vajadus liigendatud valgusti järele. Tootja: HAY

NJP laualamp on uusversioon klassikalisest arhitektilambist. Tootja: Louis Poulsen

Kui laua taga tehakse erinevaid tööülesandeid, mis vajavad ka erinevat valgust, tasub valida paindlik lauavalgusti – seda nii füüsiliselt kui ka valguse intensiivsuse poolest. Näiteks kui laua taga peab lisaks arvutitööle saama vahepeal ka lugeda ja kirjutada, on heaks valikuks selline lamp, mille valgust saab suunata just sinna, kuhu parasjagu vaja. Selleks peab saama lambi sirmi nurka muuta, erinevates suundades pöörata, tõsta või langetada. Heaks lisafunktsiooniks on ka dimmer, millega saab valgust mahedamaks või tugevamaks muuta.   

Liigutava varjuga PC liigendlamp näitab laual valgust just sinna, kuhu tarvis. Tootja: HAY

Kui kontori üldine valgustus on hea, peaks laualambi valgus toimima aktsendina, mis tugevdab valgust laual kindlas kohas. Selleks sobib ka madalama jalaga laualamp. Oluline on jälgida, et valgus ei paistaks otse laua taga istujale silma. Siin on abiks see, kui lambi varju saab vajadusel ära pöörata.

Puulehtedest inspireeritud Leaf laualamp. Tootja: Muuto

Kui ruumi on töölaual pigem vähem, tasub valida selline laualamp, mis täidab ka mõnd täiendavat ülesannet.

Buddy laualamp aitab kõiki pisiasju ühes kohas hoiustada. Tootja: Northern

Klassikalist raamatukoguvalgustit meenutav Linear laualamp on varustatud USB-C sisendiga, mida saab kasutada seadmete laadimiseks. Tootja: Muuto

Kindlasti ei maksa laualambi puhul alahinnata ka selle välimust. Kui üldine kontori interjöör on pigem minimalistlik, tasub lauale valida lamp, mis seda oma disainilt toetab.

Minimalistliku disainiga Menu Peek laualambi alusel on praktiline süvend, kus saab hoida väiksemaid esemeid (nt kõrvaklappe). Tootja: Menu

Klassikalisema disaini austajatele leidub samuti rohkelt valikuid.

Bellevue laualambi disain on pärit 1929. aastast. Tootja: &Tradition

Kellukesest inspireeritud Cloche laualamp. Tootja: HAY


Tagasi blogipostituste avalehele